Beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte

Parkeerterreinen


De verlichting op parkeerterreinen is vaak een zaak van de gemeente. Soms beheren bedrijven, grote winkels of sportverenigingen zelf de lantaarnpalen op hun parkeerterrein. Onderstaande tekst gaat niet over parkeerterreinen in woongebieden.

Lege parkeerterreinen in het licht

Parkeerterreinen zijn vaak verlicht, ook als er midden in de nacht geen gebruik van wordt gemaakt. Dit kan zinvol zijn in verband met (het gevoel van) sociale veiligheid. Heel vaak kan de verlichting echter uitgeschakeld of gedimd worden. Denk bijvoorbeeld aan parkeerplaatsen bij sportvelden en sportcomplexen.

sportcomplex hasselt

Foto: Bij sporthal De Prinsenhof in Hasselt is een zeer verlichte parkeerplaats. De gemeente overweegt deze uit te schakelen na middernacht.  

Gemeentelijk beleid

Parkeerterreinen worden door de gemeente op dezelfde manier verlicht als een doorgaande straat. De verlichting heeft een lage sterkte, onder de landelijke richtlijn. Ook bij vervanging van de armaturen, worden parkeerplaatsen op deze wijze verlicht tenzij er om redenen van verkeers- of sociale veiligheid redenen zijn om meer te verlichten. Bij parkeerterreinen die ’s nachts leeg zijn en terreinen nabij het open landschap en natuurgebieden, overweegt de gemeente de verlicht uit te schakelen in de nacht.  

parkeerplaats gemeentehuis

Foto: parkeerplaats achter het gemeentehuis

Oproep aan beheerders van parkeerterreinen

De gemeente vraagt bedrijven, winkels, sportverenigingen en andere instellingen om hun parkeerterreinverlichting aan te passen door te kiezen voor een laag vermogen en ‘s nachts te dimmen of uit te schakelen.  

genemuiden parkeerplaats centrum oude gemeentehuis

Foto: Parkeerplaats in Genemuiden voor het oude gemeentehuis. Een enkele ondernemer voert verlichting op het plein.