Beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte

Water en Havens


De Overijsselse Vecht mondt uit in het Zwarte Water. Het Zwarte Water stroomt vervolgens langs de plaatsen Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden en eindigt in het Zwarte Meer.

Zwartewaterland doet haar naam eer aan. In de avond en nacht kleurt water zwart, behalve waar er licht op schijnt. Licht straalt vanaf de havens, sluizen en boten maar ook van wegen en woonwijken.

brug Hasselt

Foto: In het gebied rond de rivier Zwartewater, met name rondom de brug, zijn veel verschillende lichtbronnen.

In de jachthaven (oostdeel vanaf Sluizerdijk) hebben slechts enkele bootjes een lamp. De jachthaven heeft twee rijen oranje rondstralers. Er is weinig licht van de boten en ook de parkeerplaats voor ligplaatshouders is onverlicht.

brug zwartsluis steiger in LED zwartsluis

Foto′s Zwartsluis: de brug is bescheiden verlicht. De aanlegsteiger is sfeervol en zichtbaar verlicht. de blauwige LED verlichting is energiezuinig.

Zwartsluis handelskade

Foto: de Handelskade in Zwartsluis is verlicht met nostalgische armaturen. Verder zijn er enkele andere lichtbronnen op de kade en op boten zichtbaar.

oranje genemuiden westerkaai genemuiden 

Foto: De Westerkaai heeft oranje armaturen op lantaarnpalen aan een zijde die de huizen mee-verlichten. De bomen houden de verlichting wellicht wat tegen voor de naastgelegen haven.  De Oosterkaai in genemuiden heeft oranje armaturen bevestigd aan de gevels omdat er geen ruimte is voor lantaarnpalen. Dit toont de mooie gevels maar kan hinder geven.